Légy verhetetlen VITA-partner 4 apró trükkel!

Kihívásnak éled meg, ha vitába keveredsz valakivel, vagy ha csak lehet elkerülöd a konfliktust? A legjobb talán a kettő keveréke, ha nem félsz felvállalni egy konfliktust, és tudsz úgy vitatkozni, hogy a végén mindenki nyertesnek érezze magát.

A legtöbb ártatlan vita azért fajul el, mert a feszültség hatására tudattalanul korábbi, például gyermekkori rossz emlékek aktiválódnak az agyunkban és ezzel elbizonytalanodást és félelmet okoznak, amik ellen védekezni kényszerülünk. Vagy támadni. Ahogy sikerül. Pedig a viták és a konfliktusok jobbá tehetik a kapcsolatokat, ha tudunk jól vitatkozni.

Változz verhetetlen VITA-partnerré 4 lépésben!vita_konfliktusmegoldás.jpg

1. V, mint VILLÁMRELAXÁCIÓ

Ha vitahelyzetbe kerülsz, az első lépés, hogy nyugtasd le magad! Tiszta fejre van szükséged, hogy győzhess a vitában. Tanulj meg relaxálni (pl. autogén tréning), majd sajátítsd el a villámrelaxációt. Segítségével egy mozdulattal, például a két ujjad összeérintésével testileg és lelkileg is relaxált állapotba kerülhetsz. Ez nem csak az egészségedet óvja meg a stressz-szint csökkentésével, hanem ahelyett, hogy izzó aggyal érveket és ellenérveket keresnél képes leszel uralni a helyzetet. Erről szól az autogén tréning, amely a test-lelki folyamatok kontrollálását tanítja meg.

2. I, mint ISMERD EL, amit a másik jól csinál, vagy fejezd ki, miben értesz egyet vele. Ezzel megágyazol a közös nyugalomnak is. A benned lévő nyugalom után a köztetek lévő háborús légkör is oldódik egy kicsit, vitapartnered nem azt fogja érezni, hogy támadod, hanem, hogy elfogadod, így ő is nyitottá fog válni a te gondolataid be- és elfogadására.  Figyelem, tilos hazudni! Csak olyat mondhatsz elismerésként, amit komolyan is gondolsz! Hiszen nem manipulálni és átverni akarod, hanem kölcsönösen egyenrangú félként kommunikálni vele.

3. T, mint TERVEZZ! Fogj papírt és egy ceruzát és írd fel, amit problémának látsz. Kérd meg erre a vitapartnered is! Minél kevesebb dolgot kell vita közben fejben tartanod (mivel leírod, nem felejtheted el), annál nagyobb kapacitást nyer az agyad a vitában az érdemi munkára. Ha kész vagytok a közös listával, egyezzetek meg, hogy hetente egy problémára fókuszáltok. Nem lehet egyszerre mindent megoldani, eddig sem sikerült. Viszont egy dolgon könnyebb dolgozni, főleg, ha a nyugalmaddal már eleve nyerő helyzetből indultál, az elismerő szavaiddal a vitapartnered is megnyerted magadnak, mert így közös erővel tudtok változtatni azon, ami rossz.

vita_konfliktusmegoldás1.jpg4. A, mint ADD ÁT MAGAD a terveknek! Ne a másikat akard megváltoztatni, hanem azt, ami rossz! Ne az ő változását menedzseld, hanem a listán való munkát! Ahelyett, hogy csalódsz vagy dühös leszel a kimondatlan elvárásaid miatt, fogalmazd meg előre pontosan, hogy mit szeretnél. Így a vita problémafókuszú marad ahelyett, hogy egymást hibáztatnátok. Miután kész vagytok a listával, nézzétek át, mindketten mindennel egyetértetek-e, és a megoldási terveket is alaposan kidolgoztátok-e. Ha nincsenek tervek, ez az egész csak egy újabb apropó lesz egy újabb vitára. Ha a másik tudná, hogyan oldja meg, már eddig is megtette volna. A közös brainstorming viszont segít, hogy kreatív megoldásokat találjatok.

Ha nyugodt vagy és nyugodt atmoszférát tudsz teremteni magad körül, ha meg tudod szabadítani az agyad a fölösleges gondolatoktól, hogy a megoldásokra összpontosíts, meg fogsz döbbenni, milyen sok egyszerű, kézenfekvő és kreatív megoldás van az emberekkel kapcsolatos problémáidra! Csak tudni kell jól megvitatni őket.

Egyet értesz vagy vitatkoznál velem? Várom a hozzászólásodat!

 Geszvein Erika, pszichológus, autogén tréner