Időhiány

Sokan kívánják, bárcsak nem huszonnégy órából állna egy nap! Ők úgy érzik, állandó időzavarban szenvednek, mindig lenne mit csinálniuk.  Te hogy állsz az időbeosztással? Mire nem jut elég időd? Mi az, amit már ezer éve halogatsz?

 

A következő két gyakorlatsorral a halogatás csapdájának elkerüléséhez és a jobb időbeosztáshoz kaphatsz 2x5 tippet. Így talán közelebb kerülhetsz a régóta tervezgetett céljaid megvalósításához – feltéve, hogy elkezded még ma.

 

A halogatás kulcskérdése: Hol is kezdjem?

 Sokszor azért nem kezdünk neki a régóta esedékes dolgok megvalósításához, mert annyi minden van, hogy ha belegondolunk, már attól idegesek leszünk. Ez azért van, mert ha strukturálatlanul nézünk rá egy halom tennivalóra, problémára, nem tudjuk átlátni, ami kontrollvesztettség érzést és szorongást okoz. Érezned kell, hogy a kézben tartod a dolgokat, amihez át kell látnod a teendőidet.

 

1. Lista: Írj egy listát a tennivalóidról! Ne feledkezz el sem a külső (pl. házkörüli javítások), sem a belső (pl. ismét felvenni a kapcsolatot egy régi baráttal) teendőkről sem! Nem ma-holnap kell mindent megcsinálnod, tehát ne állítsd le a gondolataid, csak írj le mindent, ami eszedbe jut!
 

2. Fontossági sorrend: Ha kész a listád, súlyozd fontossági sorrendben az egyes sorokat és írd le új sorrendben! Különböző kategóriákat is alkalmazhatsz, pl. sürgős és fontos, vagy fontos, de nem sürgős…

 

3. Biztonsági határidő: Nézd meg, melyik az a teendő, amihez a legkevésbé van kedved és kezd azzal! Tűzz ki egy határidőt (ne egyezzen a valódi határidővel, így megelőzheted magad), és egy jutalmat is, amit akkor kapsz meg, ha sikerül megvalósítanod! Ha legyőzöd a "mumust", a többi terv megvalósítása már gyerekjáték lesz. Gyakori, hogy egy végtelenül halogatott dolog feszültsége árnyékolja be az életünk. Például már egy éve esedékes elmenned a szűrővizsgálatra, de annyira félsz az eredménytől, hogy inkább halogatod, mondván, a tudatlanság a boldogság. Csakhogy addig is életben tartod a feszültségmezőt, ami felöleli az életed. Ha vannak határidőit, és tartod őket, már a tudat is nyugtatni fog, hogy nem futhatsz ki az időből.

4. Csak öt percig! Van egy alapszabály: öt percig bárki bármit tud csinálni. Ha megvan a listád, már csak elkezdeni kell. Nézd meg az első és legfontosabb teendőt, és kérdezd meg magadtól: Valóban le akarom tudni végre, valóban fontos megtenni? Ha igen a válaszod, tedd fel a következő kérdést: Feszültté tesz a halogatása? Ha igen a válaszod, menj tovább: El tudom kezdeni már ma a megvalósítását? Ha igen, kezdd el megvalósítani, ha nem, gondolkozz el: Mit kell tennem ahhoz ma, hogy holnap elkezdhessem megvalósítani?

 

5. Aranyszabály: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha telefonon hívnak, igyekezz azonnal megoldást találni, ha elolvasol egy e-mailt, ne tedd félre, válaszold meg azonnal! Ha nem is tudsz nekikezdeni egy teendő megoldásának, biztos, hogy van valami, amit már ma megtehetsz azért, hogy holnap (vagy egy következő időpontban) valóban megtehesd. S ha ma elvégzed az előkészületeket, sokkal könnyebb lesz valóban elkezdened, mint ha ismét csak kijelölsz egy napot, amikorra elhalaszthatod.

 

Időzavar – De egy szabad percem sincs!

 

Sokan mondják, hogy jó, jó, én csinálnám, de nincs időm. A válasz gyakran egy közhely: arra van időd, amire szakítasz. Na de honnan szakíts? Ha azt érzed, időhiányban szenvedsz, gondolt át, honnan tudnál időt nyerni:

 

1. Megfelelő körülmények:  

Pakold le az íróasztalod, minden olyan holmit távolíts el, melyek csak zavaró ingerforrásként hatnak, csak az legyen előtted, amire szükséged van. Ha van fiókod, használd ki, nem kell a tűzőgépnek sem szem előtt lennie, ki lehet venni a fiókból. A cél, hogy megnövekedjen a tered, átlásd, és ne terelje el semmi a figyelmed! Rend a lelke mindennek – ha körülötted rend van, a lelkiállapotod is rendezettebbé fog válni így gyorsabb és hatékonyabb leszel.  

2. Időrabló tevékenységek: Jelölj ki egy átlagos napot, és minden tevékenységet jegyezz fel a határidőnaplódba időpont megjelöléssel, onnantól kezdve, hogy felkeltél odáig, hogy lefeküdtél. Figyeld meg, hányszor nyomtad ki az ébresztőórát, mennyi ideig készülődtél reggel, mennyi időt várakoztál a dugóban, mennyit szörföztél a neten, stb… Ha kész vagy, tekintsd át, minek volt értelme, és mi az, amire túl sok időt szántál!  Például lehet, hogy nem érdemes reggel bekapcsolnod a számítógéped, mert indulás előtt úgysincs időd megválaszolni a maileket, így újra el kell olvasnod majd a válaszolás előtt, ami plusz idő, ráadásul reggel időzavarba kerülsz emiatt.

3. Áttekintés: Minden reggel gondold át, milyen teendők milyen sorrendben várnak rád! Mielőtt hazamész a munkahelyedről, írj listát a következő napi teendőkről, így már a holnapot is kézben tartod.  Este tarts „napvisszanézést”, tekintsd át a főbb eseményeket fordított sorrendben, ott kezdve, hogy most mit csinálsz s így haladva a reggel felé! Ismerd el, ha valamit jól csináltál, és jegyezd fel, mit kell máskor másként! Így tanulhatsz a hibáidból, és nem követed el újra, ami csak időveszteséget és feszültséget okozott, és így erősítheted meg magadban a sikereket, amik erővel töltenek fel.


4. Haladás: Csoportosítsd a teendőid, készíts egy teendők és egy kész mappát (akár számítógépen akrár az iratok számára az asztalodon)! A teendőid listáját tűzd ki a falra és az aznapi teendőket mindennap írd be a határidőnaplódba! Tilos átnyilazni a következő napra! Újra írd be gyöngybetűkkel, ha ma nem sikerült megvalósítani! Hidd el, annyira meg fogod ezt unni, hogy rájössz, a halogatás több időt vesz el, így inkább meg fogod csinálni.

5. Légy jelen! Ha dolgozol, dolgozz! Kérdezd meg magadtól: mennyit vagyok a jelenben, és teszem, ami ma a dolgom, és mennyi időt visz el a jövőn/ múlton való rágódás? Helyes, ha foglalkoztatnak a jövő/múlt gondjai, de nem helyes, ha idegesítenek. Ha szükséged van rá, inkább tarts szünetet, és gondold át:  

1.     Mi aggaszt?

2.     Mit tehetek?

3.     Mikor teszem meg?

 

Ha optimálisan használod ki az időd, ha redukálod az időrabló tevékenységeidet, és ha törekszel arra, hogy átlásd a napi teendőidet, tapasztalni  fogod, hogy ugyanazt a munkát kevesebb idő alatt tudod elvégezni, és így kevesebb stresszel is. Legtöbbször nem az stresszeli az embert, amit végez, hanem ahogy végzi. Ezen azonban lehet változtatni.

 

Geszvein Erika

pszichológus