Fogyókúra-gyakorlatok

 

Mit tegyünk, ha nem tudunk lefogyni, hogyan szabadulhatunk meg a gyarapodó kilóktól? Egy pszichológus gyakorlati tanácsai a kilók elengedéséhez.

 

Számtalan fogyókúrás program létezik, különböző új diéták és módszerek látnak napvilágot a testsúly csökkentésére. Egy fogyókúra sem lehet azonban sikeres, ha nem gondolunk át bizonyos kérdéseket, mert a kezdeti bíztató eredmények után könnyen bekopoghat a jojó-effektus.

  

  1. A legelső kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha le akarsz fogyni, hogy valóban le akarsz-e fogyni? Ha nem tudsz összeírni egy listát az okaidról és a céljaidról, akkor még nem vagy készen arra, hogy végigcsinálj egy sikeres fogyókúrát.

  2. Ha eldöntötted, hogy nekiállsz a fogyókúrának, először nincs más dolgod, mint megfigyelni az éhségedet. Milyen az, mikor éhes vagy? Hol érzed? Mit érzel? Biztosan éhséget érzel-e, nem csak szomjúságot? Nem csak egy unalmat megtörő ingerre vágysz?
    Nem mindig könnyű eldönteni, hogy a lelkünk vagy a testünk éhes-e és egyáltalán éhség-e, amit érzünk. Ha többször megfigyeled magadat éhesen és kipróbálod, mi történik, ha az éhségedet evés helyett ivással vagy valamilyen más ingerrel csökkented, előbb-utóbb meg fogod tudni különböztetni a valódi éhséget az ál-éhségtől. Ha gyakori, hogy evés után újra hamar megéhezel, lehetséges, hogy nem a fizikai éhség jeleit észleled, hanem betöltetlen lelki szükségleted próbálod étellel tompítani. 

     
  3. Figyeld meg, mikor éhes vagy, hogyan viszonyulsz önmagadhoz! Hány pontot adnál, ha egy 1-10-es skálán kellene megbecsülnöd, mennyire szereted magad MOST. Az étkezések közötti nassolás, főleg az édes íz gyakran az önbizalom erősítésére szolgál. Kezdd el masszírozni magadat, kezdd az arcod átdörzsölésével, majd masszírozd meg a vállaid, a karjaid, mellkasod, a hasad, a hátad és végül a lábaid! Ez a gyakorlat segít felélénkülni, hisz sokszor unalmunkban eszünk, és a kényszeres evés esetén kialakuló ún. éntávolító viselkedést akadályozza meg. Talán sikerült már rajtakapnod magad, hogy ha rossz passzban vagy, milyen jól esik a problémákon gyötrődés helyett kinyitni a hűtőajtót. Így addig is, míg eszegetsz, egy kicsit távolabb kerülsz a gondjaidtól. Csakhogy a gondjaid utána tovább gyarapodnak, amiktől aztán ismét el kell, hogy távolodj, mondjuk a hűtő irányába...

  4. Az étkezés lelki alapokon nyugszik, már csecsemőként megtanuljuk, hogy akkor vagyunk biztonságban, ha tápláló anyánk a közelünkben van, hiszen ha nincs mit ennünk, életünk kerül veszélybe. Ha anyánk sírásunkra minden esetben etetéssel reagál, és nehezen tanulja meg, mikor jelzünk pl. szeretetvágyat vagy figyelemigényt, korán megtanuljuk, hogy felnőttként is mindenfajta lelki feszültségünket először étellel próbáljuk csökkenteni, s így stresszes evőkké válhatunk.
    Ezzel a rossz szokással szakíthatunk, ha sikerül tudatosítanunk magunkban az érzést, amit valójában érzünk.
    Az étkezés hasonló lelki megkönnyebbüléshez vezet, mint ha kibeszéljük magunkból a problémánkat. Ha már beazonosítottad a valódi érzést, kérdezzd meg magadtól, mire lenne most valójában szükséged, és ezt hogyan adhatnád meg magadnak? Lehet, hogy elég felhívni egy barátodat, futni egy kört a feszültség levezetésére vagy venni egy forró, illatos fürdőt. 

  5.  Ha fogyókúrázol, vagy ha csak tudatosabban figyelsz az étkezésedre, kikerülhetetlen, hogy meg ne vonj magadtól valamit, melynek a helyén űr képződik. Nem tudunk megszabadulni egy szokástól, ha a helyére be nem illesztünk egy másikat, ezért szokik rá sok ember a cigaretta letétele után az evésre vagy a rágógumizásra.
    Írj egy listát a szellemi-lelki élvezeteinkről, arról, amit bármikor szívesen csinálsz, ami felvidít, ami kikapcsol, ami energiával tölt fel, és tudatosan illessz be belőlük minden napodba egyet! Fizikai éhséged hangosan jelez, ezért csillapítod, lelki éhségedet azonban sokkal nehezebben veszed észre.

  6. A hízás testi kiteljesedést okoz lelki helyett, ezért fontos elgondolkodnod azon, milyen jövőt képzelsz el magadnak. A célok kitűzése segít abban, hogy irányba állítsd hajódat, hiszen csak így érhetnek sikerek és örömök, céltalanságod nyomán azonban csak az időt próbálod elütni például evéssel. A mit egyek kérdés helyett állítsd központba a mit tegyek kérdését!  Az evés gyakran pótcselekvés. Nem könnyebb a kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mint hogy mit szeretnél elérni az életben?
     
  7. A kitűzött célunk bontsd lépésekre! Döntsd el, hogy hány kilótól szeretnél megszabadulni, mennyi időt szánsz erre (figyelembe véve, mennyi idő alatt gyarapodtunk meg) és  mit fogsz ehhez másként (t)enni (minden este 20 percet futok, mindennap fél adagot rendelek, délelőttönként csak gyümölcsöt eszem, keresem az evést pótló örömforrásokat, stb…) s mindezt vezesd be a naptárodba egy hétre előre!


    Ha rászántad magad a fogyókúrára, az első lépés, hogy feltedd magadnak a kérdést, hogy tényleg, biztosan le akarsz-e fogyni? Akaraterőt nem lehet kölcsönözni, de erősíteni lehet! Segíthet például, ha reggel előre átgondolod, mi mindent fogsz aznap csinálni, és igyekszel tartani magad hozzá! Ha nem sikerül, még aznap újra nekiállhatsz. Amit holnap akarsz elkezdeni, abban nem vagy elég elszánt – ha enni akarsz, sem várod meg vele a másnapot. Tedd meg még ma az első lépést az egészséges életmód felé!  

     

Geszvein Erika

pszichológus