Stresszoldó módszerek

A stressz a szervezetet érő erős és károsodásokat is előidézni képes megterhelések gyűjtőneve, amely magában foglalja azokat a hatásokat, mint a hideg, a forróság, a betegségek, a különböző szociális és civilizációs hatások.

A stressz folyamatosan ér minket, szinte észre sem vesszük már, hogy mennyi káros hatásnak vagyunk kitéve. A folyamatos zajártalom, a fényszennyezés, a szmogos levegő, a buszok, villamosok zsúfoltsága, a tolakodó tömeg, a rohanás, az állandó időzavar, a közlekedési dugók mind megterhelik az idegrendszerünket. Stressz esetén a szervezet megpróbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ha az állapot tartósan fennmarad vagy állandóan ismétlődik, akkor a szervezet kimerülhet.

 1. A legelső lépés, hogy vedd észre, ha feszültté váltál és lazítsd el az izmaidat! Ha nem megy, először feszítsd meg az izmaid (karod, lábad, hátad…) és ezután lazíts, így könnyebb lesz. Ahogy a túlzott tónusban lévő izmokba a lazítás révén vér áramlik, észre fogod venni, hogy ez a közérzetedre is jó hatással van. Figyeld meg, MOST feszültek-e az izmaid vagy teljesen relaxált állapotban vagy? Segít ilyenkor egy kis nyújtózkodás is, ám a leggyorsabban a nagy ballisztikus mozgások, például a karkörzések kapcsolják ki a stresszközpontot.

2. Válts egyenletes, mély légzésre! Stressz esetén a légzés felületessé vagy kapkodóvá válhat. A mély légvétel testi és lelki szinten is hat. Speciális légzőtechnikák is segíthetnek a stressz oldásában, lássunk néhányat:

 a.) Váltott orrlyukú légzés: Fogd be a bal orrlyukad és a  lélegezz be a jobbon, majd fogd be a jobbat és engedd ki a levegőt a bal orrlyukadon! Csináld meg ezt párszor, majd cseréld az irányt, és kezd a belégzést a másik oldalon.

 b.) Napfonat légzés: az esti stresszlevezetésben segít, ágyban fekve kell végezni. Végy egy mély lélegzetet a hasadba, majd lök át a mellkasodba, onnan pedig lökd vissza a hasadba. Lélegezz ki, és kezd előlről. A hasi szervek energetizálásában is segít, emésztési problémák esetén is hatékony, mert serkenti a véráramlást a zsigeri területen.

c.) Vízlégzés: asztma, idegesség, magas vérnyomás esetén hatékony a lassú be- és lassú kilégzés módszere. Ha le akarod ellenőrizni, jól csinálod-e, tegyél egy gyertyát az orrod elé légzés közben és ne hagyd elaludni!

3. A testünk nagy százalékban vízből áll, ez szükséges az egészséges működéhez. Stressz esetén segíthet már egy pohár víz is, hisz a víz a testünkben zajló folyamatok alapvető eleme. Ezen kívül lelkileg is hat, miközben elindulsz vizet tölteni mentálisan is kicsit eltávolodsz a problémától, hisz a figyelmed másra koncentrálod, így ezután lehetőséged van újra ránézni a helyzetre.  

4. Ha nem egy-egy felmerülő probléma stresszel, hanem állandó és folyamatos stressznek vagy kitéve, jobb, ha edzésbe hozod a szervezeted, hogy könnyebben viselje a nehézségeket. Ha aludni sem tudsz a stressztől, ha emésztési vagy más pszichoszomatikus panaszaid is vannak már, minél előbb tehermentesítsd magad, mert a szervezeted vésztartalékai előbb-utóbb elfogynak.

Tanulj meg relaxálni, az autogén tréning vagy a progresszív relaxáció módszerét is választhatod – ezek jótékony hatásait nem csak lelki, testi szinten is érezni fogod. Ezek a módszerek 12 hét alatt megtanulhatók, és a stresszel teli szituációkban S.O.S. alkalmazhatóak. Autogén tréninggel pihennek az űrhajósok és a Magyar Honvédségnek is saját autogén trénere van, mert ez a módszer gyorsan és célzottan fejti ki a hatását.

A stressz legfőbb veszélye, hogy a hatások felhalmozódnak. Minél több stressz éri az embert, még ha sok apró bosszantó dolog is, ahogy egyre több ilyen probléma gyűlik össze, egyre nagyobbnak kezded érezni a nyomást. A stressz komoly betegségeket is okozhat, ha túllépi az egyén ellenálló képességét, a feszültség sokszor testi tünetek formájában próbál kiutat találni. Mindenkinek más módszer válik be. Van, aki azt mondja: "Ugyan, mit segíthet egy pohár víz ilyen horderejű problémáknál?", míg más számára ez egy egyszerű, gyors és hatékony módszer. Érdemes előre felkészülni a stresszcsökkentő stratégiákból és kipróbálni őket, hogy szükség esetén azonnal alkalmazni tudjuk.

Geszvein Erika
pszichológus