Mit csináljak napi 5 percig, hogy sikeresebb legyek?

Érezte valaha azt, hogy sikeresebb lenne a munkában és a magánéletben, ha jobban szerették volna a szülei, jobban szeretné a párja, elismerné a főnöke? Hogy mit csinál az átlagember, ha ilyet érez?

Meg akarja változtatni a párját, gyerekét, munkahelyet vált vagy fölöslegesen stresszel. Hogy jobban érezze magát, megpróbál szeretetet, figyelmet, kedvességet, törődést kapni másoktól.

Amint arra kérünk valakit, még ha nem is szavakkal, hogy legyen hozzánk jó, kedves, hogy szeressen, átadjuk neki a hatalmat felettünk. Megengedjük, még ha kimondatlanul is, hogy attól függően érezzük jól magunkat, hogy ő hogyan viselkedik velünk.

Mit csinálnak a boldog emberek?

ötpercsiker.jpgAhelyett, hogy azt keresnék, kitől kaphatnának több szeretetet, okokat keresnek arra, hogy szeretet érezzenek. Ezzel saját kezükbe veszik a saját boldogságukat, nem függnek másoktól, visszaveszik a főnöküktől, anyósukról, párjuktól, gyereküktől a nekik adott hatalmat. Többé nem másoktól függ, hogy jó nap után hajtják-e álomra a fejüket, mert saját kezükbe vették az életüket.

A kulcs, a lelket átjáró szeretet érzése, ami jóval több, mint a boldogság. A szeretetétől fejlődik a cége, tanul jobban a gyereke, javul az egészsége, a házassága. A siker a szeretet függvénye.

Öt perces gyakorlat:

Ha eddig a külső körülmények áldozata volt, át kell hangolnia magát. Napi öt perc gyakorlásnál azonban nem kell több és bármikor elkezdheti. A szeretet-hét fókuszpontjai:

1. Nap Munka

Keresse meg, mit szerethet a munkahelyén az ügyfeleiben vagy a termékben, amit árulnak, a szolgáltatásban, amit nyújtanak! Lehet, hogy az irodában talál valami szerethetőt, lehet, hogy egy kollégájában. Öt perc bőven elég, hogy észrevegyen egy-két szerethető dolgot. Észrevenni. Csupán ennyi a feladat.

2. Nap Gyerekek

ötpercsiker4.jpgA gyerekeié vagy az ismeretségi körében lévő gyerekeké a figyelem. Keressen egy konkrét élményt, emléket, amikor azt érezte, szereti őket!

3. Nap Fényűző élet

Mivel tudná meglepni magát, ami hasonlít ahhoz, mintha valakinek ki akarná fejezni, hogy szereti? Egy levezető séta munka után hazafelé, egy relaxáló fürdő otthon, egy új ruha, egy könyv?

4. Nap

Innen Önnél a labda, ne tőlem függjön, mitől érzi magát jobban! Találja ki, a hét következő napjaiban mire tudja kiárasztani az Önben lévő szeretet. Mi tudna a szeretete tárgya lenni?

Napi öt perc szeretet és azt fogja érezni, hogy egyensúlyban van önmaga középpontjával, szabadabb, könnyedebb, kreatívabb, nyugodtabb. A kapcsolatai javulni fognak és sokkal több örömöt fog találni a hétköznapjaiban. Másoknak és a körülményeknek nem lesz akkora hatalmuk Ön felett, érezni fogja, ahogy napról napra nyeri vissza az élete feletti erejét. 

Ha nincs öt perce naponta egy hétig, hogy kipróbálja ezt az egyszerű módszert, ha kifogásokat keres, vagy anélkül, hogy kipróbálná, előre tudja, hogy nem fog segíteni, akkor valószínűleg nem akar sikeresebb és boldogabb lenni. Meglehet rá az oka.

Geszvein Erika, pszichológus