Hogyan legyen jobb szerető? Két dolgon múlik...

Az örömteli szexuális együttlét segítheti a párkapcsolat harmóniáját.  Mielőtt elolvassa a cikket, írja fel egy papírra az igen vagy a nem szót a következő kérdésre válaszul: Hisz a tudományos kutatásoknak? Ha igen, következzék a két dolog, ami a szociálpszichológiai kutatások szerint hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen a szexuális élete. Ha nem, ne is olvasson tovább!

1. Aki férfi, ne végezzen házimunkát!

Kornich és munkatársai (2012) kutatásának eredménye szerint azok a férfiak, akik kevesebb házimunkát végeznek, gyakrabban vannak együtt partnerükkel, méghozzá, 50 %-kal gyakrabban, mint azok, ahol a férfi besegít a háztartásba. Ez a vizsgálat egy 4000-9000 személyt tartalmazó mintán készült, ezért érdemes komolyan elgondolkodnunk azon, hogy mi lehet az eredmény oka.

hogyanlegyeljobbszereto3.jpg
Mi lehet az ok?

Azok a férfiak, akik kevesebbet segítenek be a házimunkában, eleve jobban ragaszkodnak a nemi szerepekhez és férfiasabbak, ezért lehet kielégítőbb a velük való szexuális élet? A férfi, aki szenvedélyesen tud súrolni, kevésbé érdeklődik a szex iránt? A házimunka csökkenti a tesztoszteronszintet? Vagy talán egy nőt kiábrándít, ha a párját felmosó moppal a kezében látja, amint éppen csillogóra vikszeli a padlót? Mégis a legtöbb nő szeretné, ha a párja többet segítene a házimunkában. Lehet, hogy ezek után ez változni fog?

2. Legyen feminista!

Rudman és munkatársa, Phelan 2007-ben 400 embert kérdezett meg a szexuális életéről. Az eredmények szerint azok a férfiak, akiknek feminista partnerük volt, elégedettebbek voltak a szexuális életükkel, mint azok, akiknek partnerei nem tartották magukat feministának. A feminizmus és a szexuális élettel való elégedettség tehát korrelált egymással.

hogyanlegyeljobbszereto4.jpgMi lehet az ok?

Valószínű, hogy a feminista nők egyenesebben és asszertívebben, azaz szelíden, de önérvényesítő módon kommunikálnak az ágyban (is), elmondják, hogy mit szeretnének, ezért elégedettebbek ők is és partnereik is.

Biztos?

A kutatás korrelációt talált, ami azt jelenti, hogy a feminizmus és a szexuális elégedettség összefügg, de azt nem tudjuk biztosan, hogy melyik az ok és melyik a következmény. Lehet, hogy a feministák jobbak az ágyban, de az is lehet, hogy az a nő, aki elégedettebb a szexuális életével, nagyobb eséllyel válik feministává.

Az eredmények a vizsgálati személyek önbeszámolói alapján születtek, ilyen esetekben pedig mindig számolnunk kell azzal, hogy az eredmények nem annyira megbízhatóak, mint egy objektív vizsgálati módszer esetén.

2014

Mindkét vizsgálat önbeszámolón alapul, és korrelációt mutat, tehát a gyenge pontok mindkét kutatásban azonosak. Továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy ezen kutatások olyan adatokra támaszkodnak, melyeket a 1990-es években gyűjtöttek. Lehet, hogy ma, 2014-ben egészen másként állnak már a dolgok és a feministák rosszabb szeretők, a házimunka pedig segít a férfiasság erősítésében. Vagy nem?

SZÓLJON HOZZÁ, OSSZA MEG A TAPASZTALATAIT, ÖN SZERINT MI A HARMONIKUS PÁRKAPCSOLAT ÉS KIEGYENSÚLYOZOTT SZEXUÁLIS ÉLET NYITJA?  

Geszvein Erika, pszichológus


Forrás:

Kornrich, S., Brines, J., & Leupp, K. (2012). Egalitarianism, housework, and sexual frequency in marriage. American Sociological Review.
Rudman, L. A., & Phelan, J. E. (2007). The interpersonal power of feminism: Is feminism good for romantic relationship? Sex Roles.