Mi kell a nőnek, mi kell a férfinak?

 „Minden férfi csak azt akarja!” „És ha azt se akarná?”

Senki sem akar túl bonyolult kapcsolatot, de senki sem akar unalmas kapcsolatot sem. Milyen legyen egy nő, csábító vagy inkább visszahúzódó, törekvő vagy inkább visszafogott, tudja, hogy mit akar, vagy bízza magát a férfira, odaadó legyen, vagy vegye el, ami jár neki? És a férfi mitől férfias?

Jó nő - igazi férfi

Nehéz bármit is mondani, mert attól függően, hogy nő beszél a férfiakról vagy férfi mond véleményt a nőkről, bárki könnyen elfogulttá válik a saját neme felé – jó esetben. Mert ha nőként nem a nőket magasztaljuk, hanem a saját nemünket marasztaljuk, sokkal nehezebb a helyzet. Allan és Barbara Pease régóta kutatják, miben rejlik a két nem különbözősége. Összeállítottak egy felmérésük alapján egy toplistát arról, mi kell a férfiaknak és mi kell a nőknek.

nőieség6.jpg

Mi kell a férfinak?

Amit egy férfi először néz meg egy nőn (fontossági sorrendiben) az a testalkata, majd ezután a leginkább vágykeltő testrész az érzéki száj és a telt kebel, a hosszú láb, a gömbölyű csípő és keskeny derék, a félgömb alakú popsi, de fontosak az igéző szemek is, jó, ha a haj hosszú, az orr kicsi, a has lapos, a hát ívelt és a nyak hosszú. Más fogja meg őket első pillantásra és mást keresnek tartós kapcsolat gyanánt. Első pillantásra fontos a jó megjelenés, a formás test, a keblek és a fenék. Ha komoly kapcsolatban gondolkodnak, akkor viszont első helyre kerül az, hogy milyen a nő egyénisége, a megjelenése pedig csak másodlagos, viszont jó, ha értelmes és humoros is az illető.

Mi kell a nőnek?

A nőket leginkább az vonzza egy férfiban (fontossági sorrendben), ha kisportolt a testalkata, széles a válla és a mellkasa, izmos a karja, kicsi, feszes a feneke, lehetőleg dús a haja, érzéki a szája, kedves a szeme, és előnyös, ha markáns orra és álla van, keskeny csípője, izmos lába és ha lapos a hasa. Amikor a nők tartós kapcsolatot keresnek, a Pease házaspár szerint csak egyetlen, rövid listájuk van: elsődleges szempont a férfi egyénisége, fontos, hogy humoros legyen, nyitott, értelmes, és ha ez mind megvan, csak akkor számít, hogy milyen a külseje.  

Hogyan legyek jó nő?

nőiség3.jpg
Mint a felmérésben is láthattuk, a külső nem mindent eldöntő szempont, de fontos. Manapság csak anyagiak kérdése, és bárki kinézhet szinte úgy, ahogy szeretne. Az más kérdés, hogy a külső átalakítás után (lehet szó új frizuráról, sminkről, öltözködésről vagy akár plasztikai sebészeti műtétekről) az énkép, a belső női vagy férfi minőség ritkán alakul át. Önmagunkat harmonikus férfinak vagy nőnek a nemiséghez való viszonyulásunk alapján érezzük. Ha nem kaptunk a szűkebb környezetünkben mintát arra, milyen is egy nő és egy férfi, felnőttként kell kialakítanunk magunkban ezeket a minőségeket. A nők ismerik azt a jelenségek, amikor hiába veszik fel akár a kedvenc ruhájukat, mégsem érzik jól magukat. A kulcs tehát a belső viszonyuláson van – ha nőiesebbé/férfiasabbá akarunk válni, a változást belülről kell elindítanunk. Az alábbiakban a női minőségek kialakítását segítő kérdéseket találsz, szánj időt a válaszaid átgondolására! Javaslom, hogy vegyél elő egy füzetet, és írd is le a gondolataidat!

Harmonikus nő

Gondolj vissza életed egy harmonikus időszakára! Mivel foglalkoztál éppen, milyen érzéseid voltak, hogyan gondolkodtál a világról? Most mire lenne szükséged, hogy ehhez hasonló harmóniát élj meg a mindennapjaidban? Nevezd meg az érzést, amiből harmónia árad, fogalmazz meg egy ehhez kapcsolódó állítást, gondolatot és engedd, hogy cselekvésre sarkalljon! Figyeld meg, mi történik az életedben ennek hatására! 

nőiség.jpg
Művészi nő

Van-e, volt-e gyermekkorodban olyan művészeti ág, amivel próbálkoztál? Tanultál-e zenélni, énekelni, színjátszani, festeni, kötni vagy varrni? Melyiket lenne kedved feleleveníteni? Van-e olyan művészeti tevékenység, amit mindig is ki akartál próbálni, de sosem mertél? Itt az idő, hogy kibontakoztasd a művész énedet!

Szerelmes nő

Ki volt gyermekkorod kedvenc mesehősnője? Csipkerózsika, Hófehérke vagy talán Juliska? Milyen nő volt ez a mesehős, hasonlít-e rád? Ha az életed nagy szerelmeire gondolsz, mit érzel, milyen voltál nőként mellettük? Mit tanultál magadról a kapcsolat által? Mi az, ami fontos volt neked, és mi az, amit mulasztottál? Most mit jelent számodra a szerelem?

nőiség9_1.jpg
Érzelmekkel teli nő

Figyeld meg egy nap során, melyek a leggyakoribb érzelmeid! Hogyan fejezed ki őket? Tudod-e kontrollálni őket, vagy elöntenek, ledöntenek? Mi segít kordában tartani az érzelmeidet, és mi segít kifejezni őket, amikor arra van szükség? Tudnál-e fejlődni pozitív gondolkodásban? Tudsz-e nemet mondani? Tudsz-e igent mondani?

A befogadó nő

Figyeld meg a gondolkodásod, mennyire vagy hajlamos az előítéletre, mennyire vagy hajlamos arra, hogy előre eldöntsd, egy program, egy találkozás, egy esemény jó lesz-e neked vagy sem? Szereted előre tudni, mire számíthatsz, mi hogyan fog alakulni? Tarts egy spontán napot, nyisd ki a szemed és a szíved, és indulj neki úgy egy napnak úgy, hogy minden eseményben keresd, mit tanít neked ez a pillanat! Gondosan jegyezz le mindent még napközben, mert egy találkozás, egy mondat sokkal több üzenetet rejthet, ha újra átgondolhatod, mint ahogy akkor hitted, mikor megtapasztaltad!

nőiség4.jpgA változó nő

Mennyire van jelen az életedben a változás, a változatosság? A nőnek ezer arca van, igaz ez rád is? Sorold fel, hányféle nő lakik benned! És ha kész vagy újabb oldalaid megismerésére, tölts időt olyan emberekkel, aki számodra antipatikusak vagy próbálj ki egy olyan új dolgot, ami eddig távol állt tőled! Ha igazán vállalkozó szellemű vagy, végezd el az alábbi kísérletet:  változtass meg 10 apró dolgot az életedben! Kezd ott, hogy reggel kávé helyett teát vagy gyümölcslevet iszol, vagy leszállsz egy megállóval hamarabb a villamosról hazafelé! Ezek apró dolgok, mégis sok új élményt hozhatnak! Figyeld meg őket! Mit üzennek rólad, neked?  

A nő és a fantázia

Képzeld el, milyen lenne, ha minden olyan lenne, amilyennek szeretnéd! Részletesen írd le, milyen lenne a környezeted, mivel foglalkoznál, kikkel barátkoznál, kivel élnél, és milyen lennél Te magad? Majd nézd végig, mit tudsz ezekből megvalósítani? Lehet, hogy például sportosabbnak, vékonyabbnak képzelted el magad? Ehhez már azzal is többet teszel, mint eddig, ha beiktatsz fél óra futást kétnaponta. Tényleg olyan távoli ez az álomkép?
nőiség5.jpgA nő és a tradíció

Beszélgess el a körülötted lévő nőkkel, milyen hagyományokat ápoltak annak idején, hogyan ismerkedtek, hogy udvaroltak nekik, mi volt a szokás Húsvétkor, hogy ünnepelték a karácsonyt, hogyan ült össze a család nagy eseményekkor? A Te életedben milyen tradíciók vannak? Mik azok a hagyományok, amelyek révén tovább viszed a családod lelkét? Milyennek képzeled a jövendőbeli családodat, vagy ha már családot alapítottál, hogyan jelennek meg benne a gyökereid régmúlt tradíciói? Gyermekeid milyen minőségeket adnak majd tovább az ő gyerekeiknek?


Nőként fel kell vennünk azokat a minőségeket, melyek a nőiségünkhöz tartoznak és le kell raknunk a túlzott férfias viselkedést, ha szeretnénk igazi nővé válni. A női minőségeket korábbi korokban a nők a nőktől vették fel. Ma sincs ez másként, nőként segíthetünk egymásnak a nővé válásban. Beszélgess nőkkel a nőiességről, keresd a nőiség és harmonikus párkapcsolat fejlesztésének lehetőségeit! A női lét csodája felfedezhető! És ugyanez igaz a férfiakra is. Cikkünk következő részében velük foglalkozunk. Addig is:

ÍRD MEG KOMMENTBEN A VÉLEMÉNYED, MITŐL NŐ EGY NŐ, ÉS MI TESZ IGAZI FÉRFIVÁ EGY FÉRFIT!

Geszvein Erika
pszichológus