Próbálj meg lazítani!

Gyakran próbálnánk lazítani, de nem tudjuk, hogyan kell. Mire felvesszük a hétvége ritmusát, már újra dolgozni kell, és ki sem pihentük magunkat. A fáradtságunk azután csak halmozódik, ha nem adjuk meg magunknak minden nap a minőségi pihenést.

Hogyan legyen az alvásunk pihentető, hogyan hozzuk magunkat egyensúlyba, ha keveset aludtunk? Ezekre a kérdésekre ad egy lehetséges választ az autogén tréning. Nem csodaszer, de sokat segít.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb és egyben a legmélyebben kutatott, orvosilag is alátámasztott relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Relaxálnak a honvédség tagjai kiküldetésben, az űrhajósok, a sportolók a jó teljesítményért, az előadók a fellépés sikerességéért.  Az autogén tréning módszerének célja a szorongás testi és lelki tüneteinek megszüntetése, a stressz csökkentése, a lelki béke megteremtése, a pszichotónus, a lelki alapfeszültségi szint áthangolása, csökkentése és a pszichovegetatív egyensúly kialakítása. Az autogén tréning “racionális gyakorlás útján megtanulható koncentratív átkapcsolás nyugalmi tónusra.”

Hogy kell elképzelni magát az autogén tréningezést?

Az autogén tréninget ülve behunyt szemmel végzi a gyakorló. A tréner szavaival végigvezeti a figyelmét a különböző testrészein, és arra kéri, figyelje meg, mit tapasztal, majd ezután a pár perces befelé figyelés után kinyitja a szemét és megbeszélik, mi történt, gyakorlatokat végeznek az élmény elmélyítésére és közösen gondolkodnak arról, hogyan függnek össze az élmények a kliens problémáival, életével. Bár fontos cél az ellazulás, a módszer lényege mégsem ennyi. Sokkal fontosabb, hogy észrevegye a gyakorló, ha nem laza, hanem például feszült, vagy meleg vagy zsibbadó, vagy akár viszkető érzést tapasztal a testében, mert a lényeg, hogy megtanulja észrevenni a dolgokat. Minden testi érzés utal valamilyen lelki jelenségekre, melyekről a test próbál üzenni. Az emlékek sejtszinten tárolódnak, a sejtmemóriában tárolt rossz emlékek feloldása egy test- és lélekszintű oldottságot hozhat. Az autogén tréning célja tehát, hogy a gyakorló megtanulja a test jelzéseit észlelni, és megérteni a hozzájuk kapcsolódó lelki üzeneteket, hogy megadhassa magának testi és lelki szinten is azt, ami számára belső nyugalmat oldottságot hoz. A lényeg a tanulás: kezdetben a tréner vezeti a gyakorlót, de idővel a gyakorló maga is képessé válik saját magát vezetni, otthon is gyakorol és a megfigyelései révén alakítja az autogén tréningjét, a saját célja érdekébe állítja. A tréning vége már képekkel és célokkal dolgozik, ez az, amikor a gyakorló megfogalmazhatja, mit szeretne elérni, és ezt az információt a módszer speciális technikáival sejt szintre, zsigeri, ösztönös szintre is beviheti, így könnyebben el is éri. Ugyanis gyakori, hogy fejben akarunk valamit, de egy porcikánk sem kívánja, vagy éppen lelkileg van bennünk egy tudattalan ellenállás. Az autogén tréning ezeknek a feltérképezésében és ha szükséges feloldásában segít. Nem hipnózis, nem agykontroll, csak az történik, amit a gyakorló akar, kér és enged.

Nem kötődik hozzá semmilyen extra filozófia? Kell bármilyen háttértudás hozzá?

Az autogén tréning a legősibb gyógymódok közé sorolható. Merített az Aszklepioszi görög orvoslásból, a keleti meditációból, a zen-buddhizmus gyakorlataiból és a keresztény aszkétikus manréza rítusaiból, melyek nyomán az 1920-as években J. H. Schultz berlini pszichiáter alkotta meg. A jóga is tartalmaz relaxációs elemeket, az agykontroll, a dr. Vidovszky Gábor-féle Örömtréning, az NLP (neurolingvisztikus programozás), a kineziológia is beépítette módszerébe a relaxáció technikáját, mert nagyon hatékonyan ötvözhető bármilyen módszerrel. Az autogén tréningben sem „csak’” lazulunk, különböző feladatokkal egészül ki a módszer, a lazítást a tudattalan szint eléréséhez használjuk. Ezt bárki megtanulhatja, nem kell semmilyen előzetes tudás hozzá, talán csak egy dolog, kitartás, hiszen 3 hónap szükséges a módszer elsajátításához.

Miért kell hozzá ilyen hosszú idő?

Ez a három hónap, 12 alkalom azért szükséges, hogy az idegrendszerben új kapcsolódásokat hozzunk létre. Ha valaki huzamosabb ideje, vagy akár egész életében egy bizonyos feszültségi szinttel élt, idő kell míg egy nyugodtabb lelki alapbeállítódáshoz hozzászokik. Olyan ez, mintha azt mondanám, bár 30 évig nem igazán ettél gyümölcsöt, mától minden reggel egyél meg egy almát. Sokszor el fogod felejteni, mert már berögződött szokásod, hogy kávéval indítasz, és ezért sokszor úgy érezheted, neked ez nem megy, de kis idő után nemcsak megszokod az új szokást, hanem rájössz, hogy ez sokkal jobbá teszi az életed, egészségesebb és energikusabb vagy.

Naponta mennyi időt kell foglalkoznom az autogén tréninggel?

Az autogén tréning napi 5 perc gyakorlást igényel, ez egy kicsit hosszabb fogmosásnyi idő. Nem lehet időhiányra hivatkozni. Én a reggeli ébredéshez szoktam igazítani, így meg van az az érzetem, hogy ráhúzhatok még 5 percet a pihenésre. Miután felébredtem, még az ágyban relaxálok, és csak azután indítom a napot. Rendkívül energetizáló és inspiráló, azon kívül a napom is örömtelibben indul.

Meg lehet tanulni egyedül is vagy csak csoportban?

Az autogén tréning egyedül is elsajátítható, ugyanúgy 12 alkalom szükséges hozzá, hasonló a menete egyéni terápiában mint csoportban. A csoport előnye, hogy meg lehet osztani a tapasztalatokat sokféle emberrel, akiktől sokféle visszajelzést kapunk, nekik hogy megy, ami biztathat és serkentőleg hathat ránk, akár arról van szó, hogy a többiek már be tudták illeszteni a napjukba és rendszeresen relaxálnak, akár arról, hogy ők is küzdenek még azzal, hogy új szokásukká váljon az autogén tréningezés. Egyéni terápiában természetesen több idő jut az egyéni problémákra, mélyebbre tudunk menni a lelki háttér feltérképezésében, de ez csoportban sem kizárt, attól függ, milyen résztvevők jönnek össze. A fő szabály a csoportos tréningeknél, terápiáknál: annyit kapsz, amennyit beleadsz. Ha a csoporttagok megnyílnak és mernek beszélni a nehézségeikről, olyan meghitt, bizalmi közeg tud kialakulni, ami nagy támogatást nyújt.

Mire jó? Mit lehet vele kezelni? Kinek ajánlott?

Az “autogén” szó jelentése, önmagától működő, a “tréning” azt jelenti gyakorolni. Az autogén tréninget gyakorlás útján lehet elsajátítani, kezdetben trénerrel, később már egyedül otthon is, így téve önmagától működővé. Olyan embereknek ajánlott, akik szeretnének megtanulni saját maguk segíteni a problémáikon. Az autogén tréning ehhez ad segítséget, kicsit beavatja a tréningezőt a tudattalan nyelvébe, hogy jobban megértse önmagát és tudja, hogyan tudja megadni magának azt, amire szüksége van. Az autogén tréning a legtöbb olyan problémára jó hatással van, ahol a szorongás, a stressz kezelése a cél.

Mivel a szorongás egyik vezető tünete az izomfeszülés, az autogén tréning az izom ellazulása révén segíti a testben lévő feszültségek oldását és ilyen módon a lelki feszültség csökkentését. A testi feszültségcsökkentésen kívül a módszer optimalizálja a légzést, a keringést, a szívritmust, az emésztést, csökkenti a stresszt és a szorongást, nyugalmi tónusra hangolja az idegrendszert. Mindez természetesen nagyban hat a lelkiállapotunkra is, a feszültségmentesség hozzásegít a teljesítményünk, memóriánk javulásához, a jobb alváshoz és a problémaátlátó-képesség javulásához.

Javasolt azoknak, akik sokat szoronganak, aggodalmaskodnak, állandóan feszültek, kiváló módszer módszer stresszcsökkentés, memória- és koncentrációfejlesztés, alvásminőség javítás, akaraterő és önkontroll növelésére, pszichoszomatikus megbetegedésekre, alvászavarokra, emésztőrendszeri és urogenitális zavarok esetén. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik rohanó, stresszes életet élnek és nincs elég idejük kipihenni magukat, hiszen a jól elsajátított autogén tréning napi 10-15 perces gyakorlása 2 órányi alvásnak megfelelő pihenéssel érhet fel, mert a relaxáció az idegrendszer számára nagymértékű tehermentesítést jelent.

Miben más, mint a meditáció? Miben más, mint bármilyen más lazítási mód?

Az autogén tréning is tartalmaz meditációs részeket, de míg a meditáció célja a szellemivel, a transzcendenssel való kapcsolatfelvétel, a magasabb Énnel való kapcsolat kialakítása, az autogén tréning lelki és testi szinten hat. Konkrét tematikája és menete van, és orvosilag bizonyítottan javít különböző élettani paramétereket, és az a célja, hogy a gyakorló megtanulja optimalizálni ezeket a funkciókat, például javítani az emésztését, teljesebbé tenni a légzését, lassítani a pulzust, csökkenteni a vérnyomást, és mindezt autogén módon, azaz önmagától működően. Akár villamoson, akár metrón, akár egy tárgyalás szünetében is adódhat 5-10 perc a gyakorlásra, a lelki-testi funkciók harmonizálására, mert a módszer így lett kifejlesztve, hogy gyors és hatékony lazításra tesz képessé. A kávészünet nem alkalmas viszont meditációra, az egy más fajta elmélyülést igényel, és nem 5-10 percet. Az autogén tréning egy relaxáció típus, ami befelé fordulást, pár perc elcsendesedést igényel. Persze lazít és relaxál a szó hétköznapi értelmében egy séta is vagy az úszás, vagy egy jó beszélgetés, teázás a barátokkal, de ezek után nincs feldolgozás és a testi-lelki jelenségek nem kerülnek fókuszba, nem törekszünk magunkat jobban megérteni és speciális gyakorlatokat sem végzünk, "csak" lazítunk. Mindkettő hasznos, az autogén tréning mint relaxáció annak való, aki mélyebbre akar menni az  önismeretben és egy külső dolgoktól (barátok, uszoda, teaház, kinek mi okoz ellazulást) független módszert akar tudni gyorsan bármikor alkalmazni.

Milyen közvetlenül tapasztalható hatásai vannak?

Elsősorban felfrissülés, regeneráció; az akaraterő fokozódása; szorongásoldás, az emberi kapcsolatok, kommunikáció javulása; tűrőképesség fokozódása (fizikailag és pszichésen is); önkontroll képességének kialakulása, illetve teljesítményjavulás.

Mégis mitől működik?

Autokoncentráció, azaz önmagunkra irányuló koncentráció begyakorlása által képessé válunk az ún testi introspekcióra, ami annyit jelent, hogy meg tudjuk figyelni a testünk jelzéseit, ami kapcsolódhat valamilyen lelki jelenséghez, így vezet el minket a test lazítása és megfigyelése a lelkünk működésének megértéséhez. A passzív, elfogadó, megengedő viszonyulás begyakorlása abban támogat, hogy azokat a helyzeteket, melyeken nem tudunk változtatni, elfogadjuk, és beletörődés vagy feladás helyett képesek legyünk látni, miért történt valami, miért, milyen okból és céllal. Az autogén tréning során így nem csak a testet lazítjuk el, hanem egy lelki lazaságot is elérhetünk. A módszer lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. Speciális vizualizációs és imaginációs gyakorlatok által lehetséges a céljaink felé való mélyebb elköteleződés kialakítása, a relaxáció lehetőséget ad a tudattalannal való kapcsolatfelvételre és ilyen módon a tudattalan félelmeink oldására.

Az autogén tréning a testi funkciók kedvező befolyásolásán túl hozzájárul a test-lélek-szellem hármasa közötti harmónia létrehozásához.

Máté Noémi és Geszvein Erika