Sírás = őszinte érzelmek vagy csak női manipuláció?

Az érzelmekkel telített sírás emberi sajátosság. Leginkább női sajátosság, mondanák a férfiak. Miért sírunk, és miért sírnak a nők többet? Miben segít a sírás és miben akadályoz? Hogy lehet leállítani egy sírva manipuláló nőt?

 

Egy kis anatómia

 

A szemek felett elhelyezkedő könnymirigyek termelik a könnyet, mely egy természetes testfolyadékunk, ami érzelmi hatásra az orrüregbe választódik ki. Ha azonban az élmény olyan intenzív, hogy több folyadék termelődik, mint amennyi elvezetődik, könnycsatornánk nem birkózik meg a könnymennyiséggel, s ilyenkor szemünkből kibuggyannak a könnycseppek. A sírás célja elsősorban a szem megtisztítása a sótól és más szennyező anyagoktól és egy lizozim nevű baktériumölő enzim kibocsátása, mely megvédi a szemet a fertőzéstől. A sírás jelentős stresszcsökkentő hatással is bír, a könnyel eltávoznak azok a fehérjék, melyek ha kiürülnek, megnyugszunk. A könnyben endorfin is található, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítója, vagy más néven boldogsághormonja, ezért követi a sírást megkönnyebbülés. A könny mindezeken kívül oxitocint is tartalmaz, ami vágyat ébreszt az ölelésre, a vigasztalásra, ami a másik félben is felébredhet, hiszen egy síró ember látványa is kiváltja a gondoskodó reflexet.

 

Krokodilkönnyek és hiszti 

 

Sírva születünk a világra, jelezve, hogy védelemre és szeretetre vágyunk, a jelen helyzet kellemetlen számunkra. A szülőcsatornán átjutó csecsemő fájdalmait néhány tudós ahhoz hasonlítja, mint mikor valakit autóbaleset ér. A síró hang frekvenciája az egyik legelviselhetetlenebb hang az emberi fül számára, nem véletlenül alakult ilyenre. Gyermekeknél gyakran megfigyelhető a könny nélküli sírás, toporzékolás, ez gyakran hiszti, a gyermek, tanulva abból, hogy korábban is, mikor sírt, figyelmet és törődést kapott, így próbálja elérni akaratát. Ha a szülő teljesíti kívánságát, könnyen rögződik a viselkedésmód. Síró nőre könnyekkel vagy könnyek nélkül is rákerülhet a hisztis jelző. De mi a különbség az őszinte, fájó és a manipuláló sírás között? Miért sírnak a nők gyakrabban, mint a férfiak?

 

A nők érzékenyebbek a sírásra, egy anya hét különböző síró hang jelentését tudja megkülönböztetni gyermekénél, aki másként sír, ha éhes, ha fáj a hasa, ha egyedül van, ha nem tud aludni. A nők könnymirigyei a kutatások szerint aktívabbak is a férfiakénál, ezért érzelmi helyzetekre erősebben reagálnak. A férfiakat arra tanítják, legyenek erősek, érzéseiket ne mutassák ki, főleg férfiak előtt, így ők nehezebben vezetik le a feszültséget, ami egyik oka annak, hogy veszélyeztetetebbek az infarktus okozta halálban. A nők egymás előtt könnyebben elsírják magunkat, főleg ha bizalmukat akarják kifejezni, és ha anyai törődésre, vigaszra várnak. 

 

Érzelmeinket gyermekkorunkban kezdjük el gyűjteni, sok megbocsáthatatlan emléket raktározunk el magunkban, amik mivel nem kerültek feldolgázásra, maradékokban megtalálhatók a lelkünkben. Ezek a negatív érzelmek energiacsomókban sűrűsödnek össze, és mintegy belső "fájdalomtestet" alkotva "gyenge pontot" képeznek. Például ha valakinek alkoholista volt az apja, lehet, hogy túlreagál minden olyan helyzetet, ahol részegeket lát. Ha vitázó, verekedő szülők között nőtt fel, a párjával való kicsit hangosabb szóváltásra már túlérzékenyen reagál. A fájdalomteste működésbe lép, és lelkét, gondolatait elárasztják a negatív érzelmek, melyeknek csak egy része szól a jelen problémáról.

 

 A pszichológus válaszol:

 

Mikor manipulálnak a nők és mikor sírnak őszintén?

 

Ha a sírás olyan helyzetekben jön elő, amikor a másikat általa arra kényszerítjük, hogy megtegyen valami olyat, amit ha nem sírtunk volna, nem tett volna meg, s ha a másik úgy érzi, ha nem teszi meg, azonnal a bűntudata szorításába kerül, minden bizonnyal érzelmi zsarolásról van szó. Ha egy kapcsolatban tartós stratégiává válik a saját akarat ilyen módon való kikényszerítése, az megváltoztatja a kapcsolatot, és a kommunikációt rejtett síkra tereli. Ha pedig a kommunikáció nem világos és nyílt, gyakori lehet a félreértés, ami újabb összeütközést hozhat. A manipuláció azonban nem mindig tudatos. Ahhoz, hogy egy gyermekkorban berögzült „hisztis” viselkedésmód megváltozzon, először is fel kell hívni rá a figyelmet, tudatosítani kell. Ebben nagy segítségre lehet egy társ, párunk vagy barátunk, aki ha elsírjuk magunkat, átölel, megadja azt az elfogadást, amit talán gyerekként nem kaptunk meg, majd szelíden figyelmeztet, hogy inkább beszéljük meg a helyzetet, mert talán itt többről van szó, mint amit a jelen helyzet jelent.

 

Mit tegyek, ha gyakran elsírom magam?

 

Figyeld meg, mit érzel, mire lenne szükséged, mire emlékeztet a reakciód, értél-e el korábban sikereket a sírással, vagy csak megkönnyebbülésként pityeredsz el, mennyire próbálod elrejteni a könnyeidet, vagy igyekszel színpadra állva önteni őket a nézőközönségre? Fejezd ki érzéseidet önmagad és mások számára is, világosan, hogy nyílt, őszinte kommunikáció alakulhasson ki köztetek! Amikor érzed, hogy mindjárt sírásban törsz ki, adj magadnak pár percet, gondold át, mi a probléma, mit szeretnél és mondd el a másiknak! Ha emellé sírsz is még egy kicsit, azt ne tekintsd kudarcnak, idő kell, míg megtanulsz egy új viselkedésformát. És ha sikerül kifejezned az érzéseid, és hogy mire lenne szükséged, akkor már nem is olyan nagy tragédia egy-két könnycsepp. Figyeld meg, a párod sem fogja így már rosszul kezelni.

 

Mit csináljak, ha úgy érzem, a barátnőm csak manipulálni akar a sírással?

 

Próbáld meg megérteni az érzéseit, ha fogalmad sincs, mi baja, kérdezgesd, beszéld meg vele a konkrét eseményt. Ha úgy érezed, manipulálva vagy, amint lehet, szállj le a körhintáról! Soha ne zsarolj vissza, de ne is menj bele a kényszerbe! Jól jön ilyenkor néhány farzsebválasz, amivel gyorsan oldhatsz a szituáció szorításán, pl. „Látom, most nagyon zaklatott vagy, beszéljük meg később!  vagy Lehet, hogy igazad van, szükségem van egy kis időre, hogy átgondoljam, mielőtt válaszolok.”

 

Ha sírunk, gyermeki énállapotba kerülünk, hiszen mindannyiunknak van gyermeki oldala is. Nem tudunk reálisan ítélni, nem látunk tisztán, az érzelmeink megakadályozhatnak a higgadt gondolkodásban. A sírás mindemellett jótékony hatású, tisztítja a szervezetet, megkönnyíti a lelket, mindez azonban csak akkor történik így, ha őszinte, és nem rejtett célokat hivatott beteljesíteni.

 

Geszvein Erika

pszichológus