A kukkoló, az infomán, az önimádó és a hittérítő: A Nagy Facebook Pszicho-Teszt

A Facebook 2004. feburár 4-én indult el, és 10 év alatt a világ legnagyobb közösségi oldalává vált, egy 2012-es adat szerint több, mint 1 milliárd regisztrált felhasználója van. A Facebook olyanná vált, mint a kedvenc kávézónk vagy pékségünk, naponta meglátogatjuk. Az alapján, hogy ki mennyi időt tölt a Facebookon, mikor és mit posztol, kommentel és like-ol, négyféle személyiségtípust különböztethetünk meg.

Madarat tolláról, embert Facebook-profiljáról

Kiállnál egy teremben a színpadra egy nagy tömeg elé, hogy megmutasd, mit ebédeltél ma? Valószínűleg nem, kivéve, ha ezt elektronikusan teheted. Hogy lehet ez? Az online térben az online személyiségünkkel vagyunk jelen, ahol az online világ szabályai működnek. Sok minden kiderülhet (és sok mindent kideríthetnek rólad) az alapján, hogy milyen tartalmakat osztasz meg és milyen gyakran posztolsz.

A Facebook személyiség-típusok 

1.    A Kukkoló – Ritkán posztol

facebookszemelyisegek1.jpgA Kukkoló bár alig posztol, mindent tud az ismerőseiről. Naponta felmegy és végignézi az új posztokat, kommenteket. Onnan tudhatod, hogy van egy voyeur személyiségű FB ismerősöd, hogy ha találkoztok, rendszeresen rákérdez olyan dolgokra, amikről posztolsz, de like-ot vagy hozzászólást soha nem kapsz tőle. A Kukkoló megfontoltan posztol, az alapján szelektál, hogy milyen képet akar láttatni magáról. Ha gyanítod, hogy van egy Kukkoló ismerősöd, akit ráadásul nem is igen kedvelsz, ne taggeld a kirakott rakott fotóidon a házibulid résztvevőid, mert lehet, hogy magyarázkodásra kényszerülsz.

2.    Az Infomániás – Napi háromnál többször posztol 

Facebook szemelyisegek2.jpg


Az Infomániás a FB-ot kapcsolattartásra használja, elsősorban a barátai és a családja számára posztolja élete eseményeit - észveszejtő részletességgel. Ő az, aki a fotóit dátumok és életesemények szerint külön albumokba rendezi, hogy ha új ismerősei lesznek a Fácsén mihamarabb képbe kerüljenek az életével kapcsolatban. Ahogy a Kukkoló, úgy az Infomániás is hajlamos like vagy komment nélkül pusztán csak nyomon követni az ismerősei életét. Viszont ő gyakran játszik játékokat és chatel is a Facebookon.

3.    Az Önimádó – Változó gyakorisággal posztol

Facebook szemelyisegek3_1.png

Volt valaha olyan ismerősöd, aki mindig tudott úgy forgatni egyet a beszélgetésen, hogy végül ő kerüljön középpontba? Ő az Önimádó, aki a Facebookon kiélheti nárcizmusát, korlátlanul posztolhatja a selfie-ket, egyéb képeket, cikkeket, idézeteket, melyek mind az ő lelki világáról szólnak.  Ritkán ír hozzászólást, és nem is igen like-ol, kivéve, ha ezekkel önmagát promotálhatja. Míg a Kukkoló és az Infomániás folyamatosan követi, hogy mi megy a Fácsén, az Önimádót egyáltalán nem érdekli.

4.  A Hittérítő – Napi négynél gyakrabban posztol

Facebook szemelyisegek4.jpg

A Hittérítő ráér. Leginkább motiváló idézeteket és képeket posztol mint a szegény ember Coelho-ja, minden ismerőse tudhatja, ma mit evett, hol ivott és milyen zenét hallgatott. A Hittérítő inspirálni akar, mégis ellentétes hatást vált ki, ez a típus ugyanis a posztjaival gyakran a saját életének gyengeségeit, nehézségeit palástolja.   

Te melyik típusba tartozol?

És a párod, a legjobb barátod, a főnököd, a beosztottad? Akár Kukkoló, akár Infomániás, akár Önimádó, akár Hittérítő vagy, Facebook országban egy aranyszabály van, ami bár egyszerűnek tűnik, nem biztos, hogy olyan könnyű betartani:

Amiről nem akarod, hogy mások tudjanak, azt ne posztold!  

Geszvein Erika, pszichológus

 

Forrás: Bernardo Tirado: Facebook Personalities. Which Facebook Personality Are You? (2014).