Hogyan ne szenvedj karácsonykor

Karácsonykor összejön a nagy boldog család, mindenki vidám és örül egymásnak, végre lazíthat és semmivel sem kell törődnie…

…egy tökéletes ember tökéletes világában. Ha a Te családi karácsonyod mégsem ilyen, akkor a nagy többséghez tartozol, aki nem tökéletes családban nőtt fel.  Karácsonykor találkoznak egymással a szülők, a gyerekek, a nagyszülők, az anyósok és az indulatok.

Hogyan minimalizáld a stresszt és éld meg boldogan a karácsonyt?

1. A karácsonyi munkaszünet felszabadítóan hat, ha a pihenésre gondolunk, de ha a sok készülődésre, amivel az ünnep jár, akkor a kívánt és az elvárt állapot között stressz feszül. A pszichológiában kognitív disszonanciának nevezik ezt a belső feszültséget. Ha tudsz szakítani időt egy kis lazításra, mielőtt őrült készülődésbe fogsz, akkor jó eséllyel alacsonyabb stressz-szinttel kezdheted a karácsonyt.  

2. A vendégek előtt mindenki igyekszik a legjobb arcát mutatni. Ha az én-ideál (amilyen lenni szeretnél) túl messze van a valódi énünktől, elégedetlenséget, szorongást élünk meg. Általában ebben a tökéletes (stresszel teli) igyekvésben ég oda a bejgli, amiből aztán újabb stressz származik. Hozz előre annyi előkészületet, amennyit csak lehet, hogy kicsit lazábbra vehesd az utolsó pillanatokat. A káposztát, a mézeskalácsot korábban is elkészítheted, a takarítás, a bevásárlás is megoldható hamarabb.

christmas.jpg1.jpg

3. Még ha éppen karácsony is van, és mindenki próbálja a konfliktusait máskorra időzíteni, egy-egy elszólásban, beszólásban mégis csak utat törhet magának az elfojtott feszültség. Ha előre készülünk és felhergeljük magunkat, negatív anticipációval indulunk az ünnep elé. A támadást így tudattalanul ki is provokálhatjuk. Ha nem is az idei karácsony lesz az a találkozás, amikor asszertív kommunikációval szeretetteljes hangulatban sikerül tisztázni évtizedes sérelmeket, mégis lehet, hogy az idei lesz az első év, amikor megélhetünk egy békés családi együttlétet. Pozitív anticipációval előre elképzelhetjük, milyen lenne az ideális együttlét, végiggondolhatjuk, kit miért szeretünk, kiben mit becsülünk, és mit fogunk tenni, ha valaki figyelmet (és szeretetet) követel magának a bántó viselkedésével.

Az, hogy hogyan éljük meg a karácsonyt, legnagyobb részt azon múlik, hogyan készülünk fel rá, ezért is előzi meg négyhetes advent.

SZÓLJ HOZZÁ, OSZD MEG A TAPASZTALATAIDAT, TE HOGYAN KÉSZÜLSZ FEL A KARÁCSONYRA, HOGY NYUGODT, BÉKÉS ÜNNEP LEHESSEN?

Geszvein Erika

pár-és családterápiás
tanácsadó szakpszichológus

christmas.jpg