Spirituális pszichológia

Számos megmagyarázhatatlan jelenséggel találkozunk nap mint nap, olyanokkal, melyekre sokszor hiába keresünk evilági magyarázatot. A spirituális pszichológia túlmutat a közvetlenül megtapasztalható, látható jelenségeken.

Spiritualitás=hit?

A spiritualitás nem egyenlő a vallással, viszont feltétele a hit a transzcendens, láthatatlan erőkben. A spirituális pszichológia nem az oktatott vallási tételekre épül, hanem a személyes megtapasztalásokra, melyek a kliens számára igazolják az emberen túli létezőt. A spirituális pszichológiával fejlődő kliensek istenképe változatos, lehet a magasabb erőt Istennek nevezni, Buddhának, Krisnának, Krisztusnak, Allahnak, Sorsnak, a közös mindezekben az a forrás, melyekből a hívő kliens töltődni tud.

Miben más?

A spirituális pszichológia az embert a test-lélek-szellem hármasságára osztja. Azt vallja, hogy fontos a test megfelelő ápolása, nem csak a testmozgás, de az egészséges (zöldségben, gyümölcsben gazdag) táplálkozás és az önromboló szokások (dohányzás, alkohol, drog, stb.) elhagyása. A lelket három részre osztja, problémák esetén foglalkozik a hozzá tartozó érzelemmel, a vele kapcsolatban felmerülő gondolatokkal és a megjelenő vagy éppen elfojtott akarati impulzusokkal is. A jelenségek multikauzális okrendszerében hisz, hiszen minden jelenségre több magyarázat lehetséges, nézőponttól függően.

Egy egyszerű példával élve, az, ha valaki képtelen kilépni egy számára káros kapcsolatból, a különböző pszichológiai irányzatok szerint más és más okra vezethető vissza. A biológiai pszichológiai irányzat szerint lehet, hogy öröklött temperamentumának köszönhető, hogy képtelen kiállni magáért. A pszichoanalitikus nézőpont gyakran azt mondja, ismétlési kényszerrel állunk szembe – talán mivel a kliens a szüleivel kapcsolatban nem tudott meglépni egy bizonyos dolgot, most a párkapcsolatában próbálja, ezért is választott ismét, bár tudattalanul hasonló élethelyzetet. A tanuláselmélet szerint a kliens a szüleitől látott mintát követi, ha ők nem tudtak kiállni magukért, ő honnan tudna? A humanisztikus pszichológia szerint lehetséges, hogy önértékelési zavarok állnak a háttérben, a kognitív pszichológia pedig a gondolatok, a negatív hitrendszerek felé kezd el válaszokat keresni. Természetesen, mivel minden eset más, nincs az egyes irányzatokhoz egy fix séma, de az egyes irányok jellemzőit befolyásolja a keret, melyben gondolkodnak.

A spirituális pszichológia legfőbb jellemzője a holisztikus nézőpont. Nem hagyja figyelmen kívül a biológiai, öröklésre visszavezethető tényeket (testi szint) de a tanulás, az önértékelés, a gondolkodás (lelki szint) területét is megvizsgálja és tekintetbe veszi, hogy a szellemi, vagy láthatón túli dimenzió is hathat a választásainkra. A hitünk egy szigorú, büntető Istenben, egy kegyelemmel teli, jóságos Istenben, a pokolban, a mennyben, a reinkarnációban, az újabb életek lehetőségében, a bolygók, csillagok asztrológia befolyásában, a szeretet erejében vagy éppen a materiális, mérhető, bizonyítható, látható dolgokban alapvetően meghatározza a problémákhoz való hozzáállásunkat.

Mire keres választ?

A spirituális pszichológia főbb kérdései: Mi az életünk értelme? Miért születtünk erre a világra? Mit tehetünk, hogy ne szenvedjünk, hogyan enyhítsük a szenvedésünk? Mit adhatok én a világnak? Mi a küldetésem? Léteznek-e csodák, hogyan tudok reménytelen helyzetekből kikerülni? Hogyan erősíthetem a hitem? Hogyan meríthetek erőt belőle? Hogyan lehetek mások segítségére? Hogyan tehetem jobbá az életem és a világot? Mit jelent embernek lenni? Ki vagyok én önmagam számára és ki vagyok én számodra? S hogy hogyan keresi mindezekre a választ? A spirituális pszichológia extra-tudati erők bevonásával segít a kliensnek rátalálni azokra a lelki erőforrásokra, melyek segítségével megoldásig viheti a problémáját. A spirituális pszichológia nem zárkózik el a meridiánok, csakrák, a bolygók, csillagképek, az angyali lények, a meditáció és az ima, a módosult tudatállapotok hatásától, vizsgálja az álmokban megjelenő üzenetek lehetőségét, alátámasztja a légzőgyakorlatok jogosultságát és elfogadja a különleges képességek létezését is.

Abban próbál segítséget nyújtani, hogy félelmek és gátlások nélkül merjünk beszélni saját meggyőződéseinkről, hitünkről, hiszen ez a legfőbb keret, amely meghatározza az életünket. Cikksorozatom következő részeiben a spirituális pszichológia területeit járom körül részletesebben. Addig is szólj hozzá KOMMENTBEN, oszd meg tapasztalataidat a témáról!

 

Geszvein Erika
pszichológus, kineziológus