Lakásterápia

Holisztikus lakberendezés: otthonod a "lelked tükre"

Minden holisztikus módszer a teljességre, egészre törekszik. A holisztikus lakberendezés célja, hogy olyan otthont teremtsen Neked, ami egyaránt támogatja funkcionális és esztétikai igényeidet, energetikai szükségleteidet, illetve figyelembe vegye lelked, belső folyamataid alakulását.

Minden lakás rejtély, de a sajátunk, egy titkos térkép az életünkhöz. Az otthonunk tükörként vetíti nekünk, hogy épp milyen állapotban vagyunk, hol tart az életünk és min kéne változtatunk.

Egység, egészség csak úgy lehetséges, ha folyamatosan dolgozunk magunkon, és bármilyen akadályt hoz elénk az élet, azt igyekszünk megfejteni és fejlődésünkre fordítani. Ebben a munkában hatékony segítője lehet életünknek a lakásunk.

Keleti és európai térrendezéssel sokan foglalkoznak és számos fórumon olvashattunk már ezekről a módszerekről. A feng shui Kínában évezredek óta használatos tudomány, mely arra törekszik, hogy a természeti törvények betartásával előmozdítsa az egészséget, harmóniát és bőséget.

Mivel a feng shui rendszerét eredetileg Kínában dolgozták ki, ezért át van hatva a kínai kultúra elemeivel, de alaprendszere, ami lényegét adja, egy minden emberre érvényes és minden természet és ember alkotta terület megértésére alkalmazható energiamátrix. A lakberendezést érdemes áthatni a feng shuival és a kapott eredmény tovább pontosítható kineziológiai izomteszteléssel.

Lakásod a lelkedről, belsődről árulkodik. Ezt felhasználhatod problémáid megoldásában, ha a tárgyaidra, a lakás bútoraira, a szobákra más szemmel nézel. Megértheted az életedben lévő elakadásokat és kulcsokat kaphatsz ahhoz, hogy mi oldhatná fel őket. 

Otthonodat megtanulhatod lelki térképként használni holisztikus lakberendezés tanfolyamok segítségével, de akár magad is felismerhetsz fontos dolgokat, ha felteszel magadnak néhány kérdést.

1. Életem mely területén lenne szükség a változásra, hol vannak problémáim? A karrier, a párkapcsolat, az egészség, vagy a pénzügyeim területén?

2. Melyik szobával, helyiséggel nem vagyok kibékülve? Hogyan kapcsolódhat ez ahhoz, amilyen tevékenységeket ott szoktam végezni?

3. Válassz ki egy kívánt színt, formát, anyagot, bútort, vagy ha nem boldogulsz egyedül, kérj segítséget mindehhez szakembertől!

4. A lakásban élők születési elemét (fa, tűz, víz, stb…), legkedvezőbb színeit, formáit figyelembe véve harmonikusabbá teheted a lakást, ami így a feltöltődés, kikapcsolódás helyévé válhat!

A holisztikus lakberendezéssel foglalkozó szakemberek közül van, aki kineziológiai izomteszteléssel pontosítja be a változtatások helyességét, hogy ne lehessen szubjektívnek mondani a végeredményt.

A kineziológia egy hatékony, tudatalattinkat is feltáró önismereti módszer. Izomteszteléssel rengeteg információ pontosítható és az eredményeknek megfelelően egyfajta gyógyító közegként alkalmazhatjuk otthonunkat fizikai, energetikai, lelki problémák esetében egyaránt.

A mai emberek döntő többsége nem tud a tudatalattijában tárolt ismeretekhez jutni csak néhány kivételes módszerrel. Ezen módszerek egyike a kineziológiai izomtesztelés. Központi idegrendszerünk, az agyunk és az izomrendszer között szoros kapcsolat van. Az izomtesztelés, ami manuális biofeedback, ezt a kapcsolatot használja fel. Lelked mélyén tudatában vagy minden problémád megoldásának, legyen az akár testi, lelki, munkahelyi, párkapcsolati, vagy családi. Akár foglalkozol vele tudatosan, akár nem, valamilyen formán Te jelzed önmagad számára, a saját lakásodban.

Lehet, hogy Te nem látod, mert benne élsz, de kívülről nézve, észrevehetsz a lakásba nem illeszkedő színeket, a rendetlenség visszatérő elemeit, számodra különösen rossz vagy jó érzést keltő tárgyakat. Olyan ez, mint egy utazás a saját tudatalattidba, a saját szimbólumaid világába. 

Ugyanakkor a holisztikus lakberendezés azért is különleges, mert kézzelfogható valóságban tapasztalod, mindennapi életed tárgyaiban, problémáid gyökerét, és azokat szemlélve, megértve, esetleg átalakítva, kezedbe veszed az életed irányítását.

Miért nem tudod elengedni magad, ha otthon vagy, mi lehet az alvászavaraid hátterében és hogyan szólhatnak az életed problémáiról a polcokon szanaszét hagyott üres poharak?

Lehetséges, hogy ha egyedülálló vagy, csak még inkább bebetonozod ezt az állapotot, ha például a szerelem területére egy magányos cédrusról készült képet tettél ki az otthonodban.

Nem kell, hogy a problémákra koncentrálj, a lakberendezés válhat szenvedélyeddé, amelyben kiteljesedhetsz. A külső hat a belső állapotunkra, és fordítva. Ezzel a megközelítéssel új értelmet nyerhetnek a színek, formák, textíliák…minden tárgyad és bútorod!

Ez egy izgalmas kaland saját belső világodba, aminek ha neki vágsz, lehetőséged lesz egy élő egységként tekintetni otthonodra és azt úgy alakítani, hogy a legnagyobb támogatóddá váljon életed útján. Merj a tárgyak mögé nézni! Járd körbe a lakásod, és lásd benne saját magadat!

Takáts Kriszta
okleveles feng shui szakértő