Önbizalomhiány

A magabiztos fellépés, fél siker, az első benyomás sokat számít. Ezt kihasználhatjuk, de meg is ijedhetünk tőle. Egy állásinterjún, egy randevún, egy vizsgán fontos, hogy önbizalmunk helyén legyen. Mit tegyünk, ha mégis önbizalomhiányban szenvedünk?

 

Ha magunkban nem bízunk meg, másban hogyan tudnánk? Lehet, hogy éppen azért nem bízunk magunkban, mert másokban sem bízhatunk meg? Ez tipikusan a tyúk vagy a tojás esete. Nem felesleges időt eltöltenünk azzal, hogy a múltban keresgélve megpróbálunk rájönni, honnan eredhet a bizalommal kapcsolatos problémánk, mert sokat fejlődhetünk önismeretben, ami hozzájárulhat, hogy jobban helytálljunk a feladatainkban, és a kapcsolataink is gazdagodhatnak általa. Emellett azonban az is fontos, hogy a múltból visszatérjünk a jelenbe, és elhatározzuk, mit tehetünk azért itt és most, a jelenben, hogy önbizalmunk növekedjen.

 

Lehet, hogy barátaidnak, rokonaidnak már próbáltál arról beszélni, hogy nincs önbizalmad és lehet, hogy bíztatásuk csak dühöt váltott ki belőled: ˝Ugyan, nem is vagy kövér! Nagyon is okos vagy! Mi ilyennek szeretünk! Ne aggódj, úgyis minden jóra fordul!...˝

Ha úgy érzed, valamiben fejlődnöd kellene, határozd el magad, hogy mindent megteszel ennek érdekében! De mielőtt változtatásra adod a fejed, ne feledd el megvizsgálni:

 

1. Ki szeretné, hogy megváltozz, te vagy a környezeted (-ből valaki)?

2. Mihez vagy kihez méred magad? Ne ess celebkelepcébe, a média által sugárzott irreális elvárások a fogyasztói társadalom mellékhatásai. Lehetnek példaképeid, de tarts mértéket!

3. Mi a végcélod? Az, hogy leadj 10 kilót? Szerintem nem ez a végcélod. Mi a 10 kiló mínusz célja? Az, hogy magabiztosabb legyél? Na és mi a célod a magabiztossággal? Hogy párra lelj? Így már értjük egymást. Tehát a cél, párt találni. És a magányodat is oldani ezzel? Akkor hát egy újabb részcélra bukkantunk.  És így tovább…

4. Ha interjúra mész, vizsgázni, randevúzni készülsz, válassz olyan ruhát, amiben kényelmesen érzed magad! Hidd el, az önbizalom belülről sugárzik! Tűsarkúban tipegve hiába teszel eleget a magazinok elvárásainak, a kényelmesre taposott cipődben talán jobban tudsz majd koncentrálni arra, amiről beszélgettek.

5. Amikor bíztatásra lenne szükséged, mosolyogj rá valakire, vagy mondj valami kedveset! Minden bizonnyal viszonozni fogja kedvességed, ami segíthet átlendülni elbizonytalanodásodon.

6. Ha előre félsz egy helyzettől, ahol magabiztosnak kell lenned, készülj fel rá! Próbáld el a szituációt tükör előtt, vagy egy barátod segítségével. Írd össze a pozitív tulajdonságaidat, és írj belőlük egy önerősítő mondatot. Ne hazudj magadnak se túlzott önkritikával se kritikátlansággal. A mondatod legyen objektív és pozitív. Magaddal is viheted, ha a nehéz helyzetben szükséged lenne rá, és nem jutna eszedbe.

7. Egy konkrét helyzetre készülsz? Sorban képzeld el, hogyan oldanák meg a számodra fontos emberek, ha a helyedben lennének! Miért ne vehetnél róluk példát?

8. Nem kell tökéletesnek lenned, főleg nem kell mindenben tökéletesnek lenned. Nem kell mindenkinek modell alkatúnak lennie, ahogyan űrkutatónak sem kell lennie mindenkinek. Miben szeretnél fejlődni, miben szeretnél jó lenni, mi az, amiben TE ki tudsz tűnni? S konkréten mit kell ehhez tenned? Gondold át!

9. Emlékezz a korábbi sikereidre, készíts dicsőségfalat! Ragassz rá képeket, rajzolj színes feliratokat, tűzd ki okleveleid másolatát, kérd meg barátaidat, írják rá egy pozitív tulajdonságod!

 

Geszvein Erika

pszichológus