Hogyan légy boldog? – Örömtréning 2. rész

Boldogságunk 40%-át szándékos cselekedeteink hozzák létre. Mi kell tehát a boldogsághoz? Akarni. És mit kell akarni, a boldogságot magát, vagy azt, ami megadhatja?

 

Sok tévhit él a boldogsággal kapcsolatban, az egyik ilyen tévhit, melyről Sonja Lyubomirsky a Hogyan legyünk boldogok? című könyvében ír, hogy a boldogságot keresni kell. Majd meglep bennünket, ha megvettük a családi házat, ha megvan a Mercédesz, HA…

A boldogság azonban nem kívül van, hanem belül.

 

Az anyagi javak, a szépség, a házasság, a gyerekek, egy nyaraló adhatnak boldogságot, de nem önmagukban, hanem a hozzájuk való viszonyulástól. Van, aki egy négycsillagos wellness szállóban is szomorú, míg más egy erdőszéli kempingben is boldog. Mit tehetünk azért, hogy az utóbbiak táborába tartozzunk, vagy hogy egy wellness hotelben is teljesnek érezhessük magunkat?

 

Ismerjük meg Sonja Lyubomirsky 1. számú boldogságfokozó gyakorlatát, mely így szól:

 

Légy hálás!

 

Mi a hála? A hála lehet elismerés, a jó felfedezése a rosszban, a bőség érzése, köszönetmondás Istennek vagy egy embertársunknak, lehet rácsodálkozás, lehet egy lelket eltöltő boldog érzés. Nincs köze az irigységhez, sem az aggodalomhoz, sem a bosszankodáshoz, főleg nem az ellenségeskedéshez, éppen ellenkezőleg: kioltja mindezek hatását. A szólások, közmondások, gyakorivá vált szókapcsolatok ősi, ám örök érvényűnek bizonyult bölcsességek. Mi az, ami beteggé tehet valakit? Az, ha: sárga az irigységtől, betegesen féltékeny, belebetegszik az aggodalomba, forr benne a méreg…Mindezek ellen hat a hála, mely nem merül ki annyiban, hogy a hétköznapi értelemben, megköszönöm az orvosnak, amit értem tesz, hálás vagyok a férjemnek, aki elmosogatott mire hazaérek este a munkából. Ezek is részei, de merjünk mélyebbre menni! Gondoljunk vissza az életünkre, ki mindenkinek tartozunk hálával, és ki mindenkinek nem mondtuk el? Egy zongoratanárnőnek, akinek hálával tartozhatunk azért, hogy gyermekkorunkat bearanyozta kedvességével, szeretetével és figyelmével, egy tanárunknak, aki bíztatott bennünket a pályaválasztásban, s így önbizalmunkat erősítve részt vett abban a munkában, ami révén most ott tartunk, ahol tartunk. Hálát érezhetünk azokban a pillanatokban is, amikor a párunkkal filmet nézünk, amikor összekapunk, amikor kibékülünk, amikor a barátokkal beülünk beszélgetni, szórakozni, amikor segítségükkel más megvilágításból nézhetünk rá életünkre, s amit velük megoszthatunk.

 

Kutatások bizonyítják, hogy a hálás emberek boldogabbak, energikusabbak, reménnyel teltebbek és több pozitív élményről számolnak be, tehát nyitottabbak az örömre. A hála színesíti életünket, olyan érzéseket is segít behozni, amik korábban kirekesztődtek, és olyan dolgokra is segít felhívni a figyelmet, amik mellett korábban elmentünk. A hála erősíti az önbizalmat, az önértékelést, erősíti az erkölcsös viselkedést, segít a feszültségekkel való megküzdésben, a társas kapcsolatok kialakításában, a régiek megerősítésében, és lecsökkenti a negatív érzéseket, és a másokkal való összehasonlítgatás kényszerét. És a legfőbb, a hála megakadályozza, hogy hozzászokjunk a jóhoz, és az elveszítse erejét.

 

Tippek a hála kifejezésére:

 

1. Vezess hálanaplót! Írd fel mindennap, miért lehetsz hálás! Ez a módszer segít tudatosítani a jó dolgokat.

2. Ha nem szeretsz írni, keres egy hálatársat, akivel mindennap kölcsönösen megbeszélhetitek, miért lehetsz hálás! Így egymást is segíthetitek.

3. Dicsekedj el azokkal a dolgokkal másoknak, amikért hálás lehetsz, mutasd meg párod fényképét, meséld el egy sikeres vizsgád, vigyél kóstolót a süteményből, amit készítettél! Így rátekinthetsz egy külső szemlélő szemével a saját életedre.

4. Fejezd ki a háládat valaki felé! Hadd érezze meg a felé áramló köszönetedet, így őt is magadat is boldoggá teheted.

4. És végül, a legfontosabb, hogy variáld a stratégiákat, hogy ne szokj hozzájuk!

 

Köszönöm, hogy végigolvastál, hálás vagyok érte!

 

Geszvein Erika

pszichológus