7 jel, amiből tudhatod, hogy a kapcsolatodnak van jövője

Melyik közhely igaz, a hasonló a hasonlót vonzza vagy éppen, hogy az ellentétek vonzzák egymást? Valójában egyik sem és mégis mindkettő igaz.

A sikeres párkapcsolatokban a hasonlóságok és különbözőségek érzékeny egyensúlya van jelen. A jól működő párkapcsolatok hasonlítanak a szilárd talajra épített házhoz, jöhet szél, eső, bármilyen nehézség, a ház nem dől össze. Ha a jó kapcsolat olyan, mint egy ház, akkor az alap a kölcsönös bizalom, a falak a kölcsönös elismerés, a tető pedig a kölcsönös érdeklődés. E három folyamatos tudatosítása és ápolása elegendő ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon tartson. Vannak kapcsolatok, amelyeken többet kell dolgozni, mert a különbözőségek és hasonlóságok nincsenek tökéletes arányban egymással.

Akár párválasztás előtt állsz, akár már kapcsolatban vagy, nem árt tudatosítanod, mi az a 7 dolog, amiben ha egymásra tudtok hangolódni, valószínű, hogy van jövője a kapcsolatotoknak.

jokapcsolat1.jpg

1. Hasonló értékrend

Bár nyilván nem azzal kezdesz az első randin, hogy kifaggatod a másikat a gyermeknevelési elveiről vagy a pénzhez való viszonyáról, mégis fontos tudnod, hogy az élet alapvető értékeiről hasonlóan gondolkodtok-e. Nem mindegy, hogy érték-e számára a tanulás, hogy milyen alapvető viszonyulásai vannak a szexben, vagy, hogy például fontosak-e számára a családi kapcsolatok.

2. Hasonló meggyőződések

Vallási, spirituális, morális, erkölcsi, etikai, kulturális és politikai téren nem biztos, hogy mindenben száz százalékig egyetértetek, a túl nagy különbözőségek azonban megnehezíthetik egymás kölcsönös megértését. Például ha te rendszeresen meditálsz, ő pedig imádkozik, párosotoknak van közös metszete, ha viszont ezeket valamelyikőtők nevetséges dolognak tartja, nehezebb lesz elengedni magatokat a kapcsolatban.

3. Ha átvesztek egymástól néhány szokást

Amíg nem megy át egyikőtök kaméleonban, addig nincs gond. Természetes, hogy megtetszenek a másik egyes tulajdonságai, ez jelezheti a párod elfogadását, azt, hogy nem megváltoztatni akarod őt, hanem megváltozni általa. Lehet, hogy átveszed egy kedves szófordulatát, vagy egy vicces hóbortját, esetleg te is elkezdesz szeretni olyan dolgokat, amiket korábban utáltál. Amíg a saját identitásod megvan, és nem válsz teljesen a másik tükörképévé, mindez teljesen egészséges.

4. Ha teljes szívvel támogatjátok egymást   

Legyen szó bármiről, nem azt nézed, hogy ez téged hogyan érint, hanem, mintha együtt sem lennétek, azt tartod szem előtt, hogy az ő élete szempontjából fontos lenne-e az új állás, hobbi, barátság, vagy bármi, amihez a támogatásodat kéri. Hosszútávon csak az önzetlen szeretet maradhat, még akkor is, ha magadnak is akarod a másikat. Bár a kapcsolatok kezdetben az anya-gyerek kapcsolat szimbiózis időszakárhoz hasonlítanak, a későbbiekben ahhoz, hogy mindketten külön-külön és a kapcsolatban együtt is boldogok és elégedettek legyetek, meg kell születnie a kölcsönös, szabad együttműködésnek.

jokapcsolat2.jpg

5. Ha meg tudjátok osztani egymással az érzéseiteket

Ha egy életre tervezel, biztos lehetsz benne, hogy öreg napjaidat azzal az emberrel töltöd majd nagy boldogságban, akivel tudsz beszélgetni az érzéseidről. Ne aggódj, ez a képesség tanulható, mindössze annyi kell, hogy a másik is fontosnak tartsa a kölcsönös, őszinte kommunikációt.

 

6. Csak szex és más semmi?

A szexualitás fontos, de a tartós kapcsolat titka, hogy a szexualitás mellett az intim együttlét más minőségei is megférjenek. Kell lennie olyan érintéseknek, simogatásoknak és olyan pillantásoknak is, melyek nem testi együttlétté alakulnak, hanem a másik másfajta szerepeihez szólnak.

7. Ahol a figyelmed, ott az erőd

A rózsaszín köd idején természetes, hogy szinte csak a másikra figyelsz. Ha ezt fenn tudod tartani, még ha nem is teljes kizárósággal, akkor biztos lehetsz benne, hogy lesz jövője a kapcsolatodnak. Főleg, ha igyekszel a másik pozitív oldalát keresni, még akkor is, ha éppen nézeteltérésben vagytok. A másik pozitív oldalára, erőforrásaira, képességeire való érzékeny figyelem erőt ad neked is és neki is, jöjjön bármilyen nehézség.

 Geszvein Erika, pszichológus, az Impressz magazin szakértője